Steaua a intrat în vară într-o nouă eră, odată cu plecarea lui Reghecampf. Noul tehnician avea o misiune ingrată, în condițiile în care avea de gestionat o moștenire grea – rezultatele excepționale din ultimii doi ani -, dar și un lot mai slab la dispoziție – roș-albaștrii s-au despărțit de mai mulți jucători, între care Piovaccari, Kapetanos, Pintilii, sau Tătărușanu.
Mai mult, „arhitectul” formei fizice a lui Tănase&Co, Tommy Neubert, l-a urmat pe Reghe la al Hilal, astfel că Steaua părea lipsită de un alt atu important.
Gâlcă, egalul lui Reghecampf
Plin de tact, un discipol al fotbalului spaniol, Costel Gâlcă a impresionat de la început prin modestie și cumpătare. Împreună cu staff-ul său, acesta a reușit să o țină pe Steaua sus, rezultatele de până acum vorbind de la sine. În plus, tehnicianul de 42 de ani a redat clubului demnitatea și i-a refăcut în bună măsură imaginea, fiecare discurs al său având ca principale caracteristici modestia și decența.
Astfel, după 14 etape scurse din Liga 1, Steaua a adunat 34 de puncte, având un golaveraj de invidiat (31-8). Ca o comparație, în sezoanele în care pe bancă s-a aflat Laurențiu Reghecampf, roș-albaștrii au adunat 36, respectiv 35 de puncte. Iar echipa părea, pe hârtie, mult mai puternică atunci. Dacă nu ar fi fost partida de la Târgu Mureș, acolo unde Istvan Kovacs a luat 7 decizii importante împotriva campioanei, Gâlcă s-ar fi putut mândri, la ora actuală, cu o linie de clasament și mai bună.
Un alt argument în favoarea lui Gâlcă este reprezentat de estetică. Extrem de solidă fizic pe vremea lui Reghecampf, echipa obișnuia să își sufoce adversarii cu un pressing avansat. Acum, Steaua își sufocă rivalele prin posesie, jocul actual fiind unul mult mai elaborat și mai plăcut ochiului.
Diferențe Gâlcă – Reghecampf
Încă de la conferința de presă de prezentare, fostul mijlocaș defensiv, în vârstă de 42 de ani, a dovedit că este un personaj diferit de predecesorul său. Ba chiar cuminte în comparație cu „neamțul”. Lipsa de tatuaje de pe corp e un prim indiciu. Vocea lui Gâlcă nu se prea aude în timpul antrenamentelor. Antrenorul vorbește doar atunci când un jucător nu execută corect vreun exercițiu sau când trebuie să explice ceva. Se bazează foarte mult pe secunzii lui, care știu foarte bine ce au de făcut.
Se îngrijește de cum arată
Gâlcă se îngrijește foarte mult de imaginea sa. Dincolo de aspectul fizic – identic ca atunci când era jucător -, actualul tehnician capătă încet dar sigur o alură de lord. Preferă să țină presa ușor la distanță, dar respectă reprezentanții mass-media și se asigură prin oamenii săi din staff ca aceștia să beneficieze de tot ce au nevoie pentru a-și face treaba. Nu-i place să fie în prim plan, iar jucătorii dau senzația că îl respectă (excepție Sânmărtean, care a refuzat în două rânduri să îi întindă mâna când a fost schimbat). Deși le-a spus că nu trebuie să i se adreseze într-un anumit fel, fotbaliștii îi spun Mister, semn că impune un respect în vestiar.
Costel Gâlcă pare antrenorul modern, cu siguranță unul dintre cei mai civilizați tehnicieni care i-a avut Steaua în ultimii ani, dar toate aceste lucruri contează doar dacă va reuși să mențină același nivel de performanță. Și, până în acest moment, are toate argumentele de partea sa.
„Un antrenor mare trebuie să se descurce și în aceste condiții și să creeze o nouă echipă. Steaua are și acum cei mai importanți jucători din România. Nu văd o altă echipă care să ajungă la nivelul ei” Laurențiu Reghecampf, punând presiune pe urmașul său
„Nu sunt schimbări prea mari la echipă, pregătirea e asemănătoare, doar sistemul de joc pe care domnul Gâlcă îl preferă e nou față de ce era pe timpul domnului Reghecampf” Lucian Filip, jucătorul reinventat de Gâlcă pe postul de fundaș stânga
Keșeru. Rezervă sub Reghe, letal cu Gâlcă
O altă diferență între Reghecampf și Gâlcă e reprezentată de modul în care cei doi l-au tratat pe Keșeru, în prezent golgheterul campionatului și poate singurul jucător cu adevărat indispensabil pentru campioană.
Dacă sub comanda lui Reghe, vârful a reușit 9 goluri (în doar 5 partide fiind titular), cu Gâlcă pe bancă, vârful campioanei se află deja la cel mai productiv sezon al carierei, chiar dacă de la începutul stagiunii au trecut abia puțin mai mult de patru luni: a marcat 19 goluri.
În iarnă, repatrierea lui Keșeru, după 11 ani de „pribegie”, a ținut capul de afiș al presei sportive, toți analizând din toate punctele de vedere modul în care atacantul se va adapta la realitatea Ligii 1, în condițiile în care nu evoluase niciodată aici (a fost transferat în Franța, de Nantes, în 2003, de la FC Bihor).
Iar cei care se temeau că atacantul va avea nevoie de multe ajustări pentru a se impune într-o echipă sudată, așa cum era formația construită de Reghecampf, păreau să aibă dreptate, mult timp fostul tehnician din Ghencea preferând să evolueze cu Alex Chipciu vârf fals, în detrimentul lui Keșeru.
Chiar și așa, de fiecare dată când a fost folosit, Claudiu a dat randament, terminând returul din Liga 1 cu 8 goluri și câștigând simpatia fanilor, după cele două goluri contra eternei rivale, Dinamo (în campionat și în Cupă).
Gâlcă l-a reinventat
Venirea lui Costel Gâlcă pe banca roș-albaștrilor a însemnat, pe lângă transformarea jocului campioanei (acum Steaua atacă mult mai elaborat, apropiindu-se ca stil de formațiile din Spania), și explozia lui Keșeru. Vârful s-a transformat într-o adevărată mașinărie de goluri, fiind în acest moment unul dintre puținii jucători indispensabili ai trupei din Ghencea.
Mai mult, grație celor 19 goluri marcate până acum în toate competițiile, Keșeru a depășit deja un prag istoric. Se află la cel mai bun sezon al carierei, chiar dacă din actuala stagiune s-a scurs ceva mai mult de patru luni. În urmă cu doi ani, pe vremea când evolua la Angers, atacantul reușea să puncteze de 17 ori, recordul său personal până în acest moment.
17 goluri a marcat actualul vârf al Stelei în stagiunea 2012-2013, în toate competițiile, pentru Angers. Asta în condițiile în care el era și executantul de penalty-uri pentru trupa din Hexagon
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER